Too Much spelade in pengar till Strokeförbundet

Popbandet Too Much bildades i Tierp av fyra vänner. Efter ett uppehåll på 54 år återförenades originaluppsättningen för en spelning och samlade samtidigt in pengar till Strokeförbundets verksamhet.

Redan i skolan grundades Too Much av kompisarna Anders Willén, Jorma Kujansuu, Sven-Magnus Wirblad och Curt Nilsson. Bandet nådde framgångar och 1967 slutade de på en fjärdeplats i Sveriges Radios Popbandtävling, dåtidens Idol.

I drygt ett halvsekel låg bandet nere, men i slutet av 2022 ordnade biblioteket i Tierp en utställning om popmusiken på 60-talet. Too Much fick frågan om att återförenas för att göra en spelning, men det var inte självklart för bandet att anta utmaningen. För tre år sedan fick nämligen trummisen i bandet, Curt Nilsson, en stroke.

Det blev ett ja trots allt

– Jag har kommit ganska lindrigt undan, men vänstersidan hänger tyvärr inte riktigt med. Min första tanke var att en återförening inte skulle fungera, jag har ju bara en halv kropp. Men mitt svar blev ändå ja berättar Curt.

Fram till för ungefär tio år sedan hade Curt spelat med diverse hobbyband, men nu var hans fysik annorlunda.

– Kroppen fungerar inte riktigt som förr. Men jag började träna och göra armhävningar för att komma igång igen, säger Curt, som sedan två och ett halvt år bor på ett äldreboende i Stockholm.

– Jag har det kanonbra här, men för att inte störa de andra på boendet köpte jag övningsplattor så att jag kunde sitta på mitt rum och träna. Jag har fått anpassa sättet att spela trummor och göra det så enkelt som möjligt, inga eleganta tricks.

Stort intresse för återföreningen

I början av november tog sig Curt upp till Tierp för att återförenas med sina gamla bandkompisar. Efter två dagar med repetitioner var det dags för spelning och intresset var stort.

– Tanken var först att vi skulle spela i ett mindre utrymme, men det stora intresset gjorde att vi fick flytta till en härlig konsertlokal med stor scen.

Under konserten började vänsterarmen skaka efter ett par låtar, men jag lyckades hålla ihop det och vi spelade i en timme, säger Curt och fortsätter.

– Vi tog inte betalt för spelningen utan Anders kläckte idén att vi skulle be publiken swisha en gåva till Strokeförbundets verksamhet istället. Folk var givmilda och 4 125 kronor samlades in.

Too Much

• Jorma Kujansuu, bas och sång
  • Anders Willén, kompgitarr
  • Sven-Magnus Wirblad, sologitarr