Till innehåll på sidan

Ordförande Carina Petersson uttalar sig i Hallands Posten

 

-”Som ordförande i Strokeföreningen i Halmstad vill jag uttrycka vår djupa oro över att strokeavdelningen på Hallands sjukhus förlorar sjuksköterskor och har tvingats stänga ner platser.

 

 

 

Antalet vårdplatser på sjukhuset i Halmstad har minskat under en tid och nu drastiskt i sommar, från tidigare 24 platser till dagens 10 platser. Resultatet är att patienter tvingas hamna på andra avdelningar, vilket strider mot Socialstyrelsens nationella riktlinjer som prioriterar vård på strokeenhet för att minska risken för död och allvarlig funktionsnedsättning. Det kan få allvarliga konsekvenser för patienternas hälsa.

-”Vi i Strokeförbundet vill säkerställa att våra medlemmar och strokepatienter garanteras den vård de behöver och har rätt till. Det är av yttersta vikt att regionpolitiker och sjukhusledning agerar omedelbart för att säkra en trygg och adekvat vård för strokepatienterna i Halland, men vi skickar även med detta budskap till alla av landets regionpolitiker och sjukhusledningar”: säger Carina Petersson, ordförande för Strokeförbundet tillika ordförande för lokalföreningen i Halmstad.

Vid förbundets ordförandekonferens i juni deltog Mia von Euler, professor i Neurologi som sitter i Strokeförbundets Vetenskapliga råd tillika registerhållare för Riksstroke, ett nationellt kvalitetsregister sedan 1994. Där presenterade hon Riksstrokes patientrapport för 2024. I rapporten framgår att en Strokeenhet är den typ av vårdenhet som visats ge bäst chans till god återhämtning efter TIA och stroke. En strokeenhet är en avdelning där personalen har särskild utbildning om stroke och har ett fokus på TIA och strokevård. Även Riksstroke är oroad över den tendens där många strokepatienter inte vistas på en strokeenhet under det kritiska första dygnet och menar att det är en tydlig kvalitetsbrist inom den akuta svenska strokevården.

Fakta Strokeenhet, Socialstyrelsens riktlinjer:

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke framhåller att vård på en strokeenhet är av högsta prioritet. De betonar att patienter som drabbas av stroke bör vårdas på specialiserade strokeenheter eftersom forskning visar att detta minskar risken för död och allvarlig funktionsnedsättning. Strokeenheter är utformade för att erbjuda multidisciplinär vård, vilket inkluderar läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och logopeder som samarbetar för att ge den mest effektiva vården.

De specifika rekommendationerna från Socialstyrelsen inkluderar:

  1. Multidisciplinär vård: Strokeenheter bör ha ett team av specialister som kan hantera de komplexa behoven hos strokepatienter.
  2. Tidigt insatt rehabilitering: Rehabilitering bör starta så tidigt som möjligt efter insjuknandet för att maximera återhämtningen.

Specialiserad övervakning och behandling: Strokeenheter bör ha kapacitet för att noggrant övervaka och behandla stroke, inklusive att hantera akuta komplikationer.

För mer information, läs artiklarna i Hallandsposten och Läkartidningen och Riksstrokes Patientrapport.

Hallandsposten 30 juli 2024

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/06/lakarlarm-om-strokevarden-pa-hallands-sjukhus-nara-kollaps/

Patientrapport 2024