Till innehåll på sidan

Viktigt genombrott kring genetiska riskfaktorer för stroke

Ny studie publiceras

Svenska forskare har identifierat genetiska varianter som ökar risken för ateroskleros (åderförkalkning). Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Vad är ateroskleros?

Ateroskleros är en sjukdomsprocess där plack byggs upp i kroppens blodkärl och kan leda till allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt. Ofta uppstår dessa tillstånd plötsligt och utan föregående symtom.

Omfattande genetisk forskning

Den aktuella studien är hittills den största genetiska kartläggningen av ateroskleros som utförts med hjälp av avancerad bilddiagnostik. Forskarna har analyserat data från den omfattande svenska befolkningsstudien SCAPIS, som involverat 30 000 slumpvis utvalda svenskar i åldrarna 50–64 år. Genom att undersöka miljontals genetiska varianter identifierades tjugo genvarianter som är starkt kopplade till ökad risk för ateroskleros.

– Ateroskleros är en tyst sjukdom som plötsligt kan leda till allvarliga händelser som stroke och hjärtinfarkt. Genom att identifiera genetiska riskfaktorer kan vi förhoppningsvis hitta individer som behöver tidiga och effektiva förebyggande insatser, säger Bruna Gigante, överläkare och docent vid Karolinska Institutet.

Olika former av ateroskleros

Studien visar även att ateroskleros i hjärtats kranskärl och i halskärlen (karotis) delvis skiljer sig åt genetiskt, vilket kan innebära att sjukdomarna bör behandlas och förebyggas på olika sätt.

Internationellt tillgängliga forskningsdata

Resultaten är tillgängliga för andra forskare globalt, vilket öppnar för ny forskning och framtida förbättrad diagnostik och behandling.

Studien är ett samarbete mellan flera universitet och universitetssjukhus i Sverige och projektet samordnas vid Göteborgs universitet. Du kan läsa mer om studien HÄR

 

Pusselbit för ökad förståelse

Ledande forskare i studien är Anders Gummesson, docent i molekylär medicin på Göteborgs universitet och överläkare inom klinisk genetik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

Bild

 

– Studien är en viktig pusselbit för att förstå varför ateroskleros uppstår, vilket i förlängningen kan leda till nya sätt att förhindra sjukdomsprocessen. Vår förhoppning är också att utveckla genetiska test för att hitta personer med hög risk att drabbas, säger han

 

 

Anders Gummesson, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Karin Allander

 

Källa: Nature Communications, mars 2025