Kolesterolvänliga recept från LowChole
🍋 Nytt samarbete: Kolesterolvänliga recept från LowChole 🥑
Strokeförbundet inleder ett spännande samarbete med den webbaserade plattformen LowChole, som erbjuder enkla och goda kolesterolvänliga recept granskade av dietist. Varje recept är utformat för att inspirera till hälsosamma val i vardagen – utan att tumma på smaken.
LowChole startades av Evelyn efter att hon själv fick diagnosen högt kolesterol. Tillsammans med en vän och en webbutvecklare skapade hon en plattform där god och hälsosam mat är tillgänglig för alla – oavsett erfarenhet i köket.
Under året kommer vi att dela ett recept i månaden i våra sociala medier, och varje nummer av vår medlemstidning Strokekontakt kommer också att innehålla ett nytt recept från LowChole. Samtliga recept kommer att finnas på en särskild sida här på vår webb, mer info om det kommer framöver.
Detta är en del av vårt förebyggande, hälsofrämjande och folkbildande arbete – och vi ser mycket fram emot att sprida matinspiration som kan göra skillnad för hälsan! 💚
Följ oss för nya recept varje månad! 👨🍳👩🍳
April – Vegofärsgryta
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 morot
1 msk rapsolja
250 g vegofärs
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 grönsaksbuljong
1 förpackning krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning cannellinibönor
Surkål
Persilja
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
- Förbered grönsakerna: Skala och hacka lök och vitlök fint, skala och skiva morot i slantar.
- Påbörja stekning: Hetta upp rapsoljan i en gryta eller stekpanna och fräs lök, vitlök, morötter i några minuter på medelvärme.
- Tillsätt tomatpuré och låt klicken fräsa en stund i oljan innan du blandar runt den i grönsakerna.
- Tillsätt vegofärsen och låt den fräsa med en stund.
- Krydda med salt, peppar, chiliflakes, paprikapulver och spiskummin efter tycke och smak.
- Häll i grönsaksbuljong, de krossade tomaterna och vatten och låt allt koka i minst 10 minuter.
- Tillsätt sedan kinesisk soja och avrunna cannelinibönor och låt allt bli varmt.
- Smaka av grytan och krydda mer om du önskar.
- Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med surkål och persilja. Servera gärna fullkornsris eller bröd till grytan.