Till innehåll på sidan

Stroke

Stroke är en allvarlig sjukdom som uppstår när blodtillförseln till hjärnan störs, antingen genom en blodpropp (hjärninfarkt) eller en blödning i hjärnan (hjärnblödning). Omkring 85 % av alla stroke orsakas av hjärninfarkt och 15 % av hjärnblödning. Stroke är en av Sveriges stora folksjukdomar och påverkar inte bara den drabbade, utan också deras närstående.

Hur vanligt är stroke?
I Sverige drabbas cirka 25 000 personer av stroke varje år – det motsvarar en person var 20

minut. Medelåldern för insjuknande är 75 år, men det är viktigt att notera att stroke kan drabba människor i alla åldrar. Omkring 20 % av alla som får stroke är under 65 år.

Ett globalt hälsoproblem
Stroke är också ett stort globalt problem. Internationellt sett är stroke den vanligaste orsaken till invaliditet och den tredje största orsaken till död. Det beräknas att över 80 miljoner människor i världen lever med konsekvenserna av stroke, och omkring 250 miljoner närstående påverkas indirekt.

Kostnad för samhället
Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom somatisk vård i Sverige och beräknas kosta samhället cirka 18 miljarder kronor per år. Detta inkluderar kostnader för akutvård, rehabilitering och långsiktigt stöd för de som lever med följderna av stroke.

Livsviktig kunskap kan rädda liv
Att känna igen symptomen på stroke och agera snabbt kan vara skillnaden mellan liv och död, eller mellan full återhämtning och bestående skador. Genom att lära dig känna igen tecknen och agera direkt kan du rädda liv.

Titta på vår kortfilm ”Akuttestet” här nedan – en minut som kan göra skillnad.