Till innehåll på sidan

Att vara anhörig

När en närstående drabbas av stroke förändras livet för både den drabbade och deras anhöriga. Ofta är det just anhöriga – partner, barn, vänner eller grannar – som får ta ett stort ansvar när samhällets vård och omsorg minskar. Som anhörig kan du ställas inför nya och krävande uppgifter, både känslomässigt och praktiskt. Det är helt naturligt att känna sig överväldigad och osäker. Vi på Strokeförbundet finns här för att ge dig stöd, kunskap och råd. Ta del av andras berättelser via våra filmer nedan.

Som anhörig är det viktigt att förstå stroke och vilka möjligheter till stöd som finns för dig och din närstående. Många av våra lokala föreningar erbjuder anhöriggrupper, där du kan få råd, dela erfarenheter och känna att du inte är ensam i din situation. Om det inte finns en anhöriggrupp i din närhet, kan du som medlem i Strokeförbundet också starta en egen anhöriggrupp, med stöd från oss. På så sätt kan du skapa ett nätverk där anhöriga kan mötas och stötta varandra.

Vilket stöd kan du få som anhörig?

  • Anhörigstöd från kommunen: Din kommun är skyldig att erbjuda stöd för dig som vårdar en närstående. Det kan innebära avlösning i hemmet, hjälp med vård av din närstående, eller anhöriggrupper där du kan dela dina upplevelser och få råd.
  • Kuratorstöd: Du kan få hjälp av en kurator via sjukhuset eller vårdcentralen för att bearbeta dina känslor och hitta strategier för att orka i vardagen.

Tips från erfarna anhöriga

  • Ta hand om dig själv. Det är viktigt att du får tid för återhämtning, utan dåligt samvete.
  • Våga be om hjälp, både från professionella och ditt nätverk.
  • Håll koll på din egen hälsa – om du känner dig överväldigad eller stressad, sök hjälp.
  • Sätt ord på dina egna känslor och dela dina tankar med andra.
  • Ensam är inte stark – anslut dig till en anhöriggrupp eller starta en egen om det inte finns en i din närhet. Strokeförbundet kan stötta dig i att komma igång.

Ekonomiskt stöd för anhöriga

Som anhörig till en person som drabbats av stroke kan du ha rätt till flera typer av ekonomiskt stöd. Här är några av de vanligaste formerna av stöd:

  • Hemvårdsbidrag (eller anhörigbidrag/omvårdnadsbidrag): Ersättning från kommunen för dig som vårdar en närstående i hemmet. Ta kontakt med din kommun för att se om bidraget erbjuds där du bor och hur du ansöker.
  • Närståendepenning: Om du behöver avstå från arbete för att vårda en närstående med ett livshotande hälsotillstånd kan du få cirka 80 % av din inkomst i ersättning. Ansökan görs via Försäkringskassan.
  • Merkostnadsersättning: Om du har extra kostnader på grund av att din närstående behöver särskild vård och stöd kan du ansöka om merkostnadsersättning hos Försäkringskassan.
  • Stöd från Strokeförbundet: Som medlem i Strokeförbundet kan du få ett kostnadsfritt juridiskt samtal för att få rådgivning om dina rättigheter och möjligheter till stöd.

Bosses fru Janet fick stroke mitt i livet

Bosse berättar om hur svårt det kan vara att som anhörig stå vid sidan av. Och hur viktigt det kan vara att träffa andra i samma situation.

 

Marias make drabbades av Stroke

Maria är gift med en man som fick en svår stroke för 23 år sedan. Maken är helt beroende av henne för att klara sitt liv. Det har varit en kamp för Maria att se till att hennes man får de insatser han behöver.

– Jag känner att många ser anhörigskapet som en slags frivillig insats som man gör för den man älskar. Men hur frivilligt är det? Jag har inte bett om att livet skulle bli så här för oss, säger Maria.

(Filmen är från Socialstyrelsens Kunskapsguiden.se under temat anhörigperspektiv i socialtjänsten och hälso- och sjukvården)

Anhörigporträtt hos NKA – Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Ingrid och Sune beskriver sin vardag efter att Sune drabbats av Stroke för några år sedan.