Om du får symtom på stroke så är det viktigt att ringa 112 för att så snabbt som möjligt komma till sjukhus med ambulans för att få vård. Sök vård på sjukhus, åk inte till vårdcentralen vid symtom på stroke.

Stroke kan man få i alla åldrar, även barn, men de flesta är äldre. Stroke är en livshotande sjukdom men de flesta överlever en stroke.

Stroke innebär antingen att blodet i hjärnan stoppas på grund av att en propp har bildats och då får en del av hjärnan inget syre. Eller så kan en stroke vara att ett blodkärl i hjärnan som går sönder och börjar blöda. Det är vanligast med propp.

En stroke kan ge olika skador. En del får små skador, andra får stora skador i hjärnan. Vilken typ av skador man får beror på hur stor skadan har blivit och var i hjärnan den sitter.

En skada i hjärnan kan ge många olika konsekvenser. Svårigheterna kan synas utanpå eller inte alls.

Efter stroke kan man få svårt att röra sig eller tala. Man kan få svårt att minnas och bli känslig för ljud och ljus, vilket inte syns för andra.

Hjärnskadan kan göra att man blir trött och att humöret förändras. Man kan få svårt med att känna av kroppens ena sida. Man kan få svårt att planera och ordna med saker och tidsuppfattningen kan påverkas.

En del får problem med att komma igång med saker, man blir lätt sittandes utan att göra något.

Man kan också bli förändrad som person och få svårt att förstå att man inte kan göra allt som man kunde innan man fick stroke.

Med träning så kan man bli bättre efter en stroke. Hjärnan kan omforma sig så att den skadade delens funktioner kan tas över av den friska delen. Många som får svårt att gå och röra sig kan med hjälp av träning få tillbaka förlorade förmågor. Det är viktigt att träna varje dag för att kunna förbättras. Det är viktigt att varva träning med vila.

Om du eller någon annan har funderingar på om din stroke kan vara en arbetsskada, på grund av stress eller något annat så kan du ha rätt till livförsäkring. Läs mer om vad som är viktigt att tänka på då via den här länken: stroke som arbetsskada

Med hjälp av den här filmen kan du lära dig symtomen på stroke!